Kahramanmaraş
İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. Sağlık Bakanlığı
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Sağlıklı Beslen Sağlıklı Yaşa

Güncelleme Tarihi: 20/09/2017

 19.09.2017 tarihinde saat 14.00'da Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda Sağlıklı Beslenme ve Obezite ile ilgili bilgilendirme eğitimi yapıldı.

Oniki Şubat Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyeni Fatma Ersoy tarafından verilen eğitime Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve Müdürlük Çalışanları katıldı.

"Obezite, vücutta sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır" diyerek sözlerine başlayan Diyetisyen Ersoy şöyle devam etti;"Obezite gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde epidemik düzeylere ulaşmıştır.  Dünya Sağlık Örgütü 2015 verilerine göre 2015 yılında  dünyada 700 milyon obez, 2,3 milyar fazla kilolu insan olduğu yönündedir.Obezitenin temel sebebi besinlerle vücuda alınan enerjinin oldukça fazla olmasıdır. Porsiyon büyüklüğü, enerji yoğunluğu yüksek yiyecek ve içecek tüketiminin artmış olması, yetersiz fiziksel aktivite, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, yapılan yanlış diyetler  deobeziteye neden olmaktadır.

            Obeziteye en iyi çözüm önerisi yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin herbirinin yeterli miktarlarda alınması, vücutta uygun şekilde kullanılması şeklinde tanımlayabiliriz."

Diyetisyen Fatma Ersoy Yeterli ve dengeli beslenme önerileri konusunda da şunları söyledi.

  • "Tükettiğimiz besinleri daha küçük porsiyonlarda tüketmeli; yağ krema içeren besinler patates cipsi gibi fastfood promosyonları, meşrubat tüketimi azaltılmalı,
  • Düzenli fiziksel aktivite yapmak alışkanlık haline getirilmeli,
  • Süt ve süt ürünleri, et yumurta kurubaklagil, ekmek ve tahıl, sebze ve meyve tüketimiyle her öğünde besin çeşitliliği sağlanmalı,
  • Baklava, bal, reçel vb. basit şeker içeren besinlerin tüketimi azaltılmalı,
  • Doymuş yağ  kolesterol içeren besin tüketimi azaltılmalı, yemeklerde az miktarda bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı,
  • Pobiyotik maya içeren yoğurt, kefir gibi besinler; tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller; muz, sarımsak, soğan, pırasa gibi prebiyotik içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalı,
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, günlük kullanılan tuzun 1 çay kaşığını geçmemeli, iyotlu tuz kullanılmalı,
  • Günlük sıvı tüketimi arttırılmalı; kola, meyveli soda, soğuk çay vb enerji içeriği yüksek içecek tüketimi sınırlandırılmalı; süt,ayran,su, vbiçeek tüketimi arttırılmalı,
  • Öğün atlanmamalı; üç ana öğünün yanı sıra, ara öğünlerde de besin tüketimi sağlanmalıdır."

                        Bilgilendirme toplantısı soru cevap şeklinde sona erdi.


  • HAY_3513.JPG
  • HAY_3518.JPG
  • HAY_3530.JPG
  • HAY_3527.JPG
  • HAY_3515.JPG
  • HAY_3524.JPG